Halı Temizliği ve Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?


Evlerimizi süsleyen halılarımızı uzun ömürlü kullanmak için neler yapmalıyız? Halı temizliği yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Sizin için cevaplandırıyoruz.


Halılar, kültürümüzü, estetik anlayışımızı ve karakterimizi yansıttığımız dekoratif ürünlerdendir. Yani zamanımızın birçoğunu geçirdiğimiz evlerimiz için vazgeçilmez bir unsur. Ancak kirli ve yıpranmış bir halı, bizim ve yaşam alanımızın bütün enerjisini hızla düşürür. Gelin sizi, halınızı ilk günkü parlaklığına kavuşturacak püf noktalarıyla tanıştıralım.


Halı temizliği ve bakımında püf noktalar

Halı Temizliği Neden Önemli? 


Halılarınızı sıklıkla süpürmeniz ve havalandırmanız, halı temizliğinin ilk aşamasıdır fakat ne yazık ki bu yeterli değil. Yeterli olmamasının sebebi, ortamda bulunan toz ve kirin zamanla halınızın diplerine çökerek burada gözle görülmeyen bakteri ve mikrop oluşumuna sebep olmasıdır. Özellikle bu durum, alerjik bünyeye sahip olan kişilerin ve astım hastalarının sağlığını tehdit eder.

Halı temizliğiniz için profesyonellere başvurmak en doğru ve pratik yol olsa da halınızın kullanma talimatlarına ve cinsine dikkat ederek evinizde de bunu gerçekleştirmek mümkün.



3 Doğal Yöntemle Halılarınızdaki Kirden Kurtulun 


Beyaz Sirke İle Kötü Kokuya Son


Beyaz sirke, halınızdaki kötü kokuların giderilmesi için birebirdir. Bir sprey şişesine dökerek halınıza püskürteceğiniz beyaz sirke, hem kötü kokuyu önler hem de kötü kokuya neden olan bakterileri öldürür. Özellikle meyve suyu, meşrubat vb. lekeleri kolayca temizleyen sirke, yağ giderici ve antibakteriyel özelliği ile bilinmektedir.


Karbonat Mucizesi


Karbonat, halınızı temizlemek için en ekonomik yöntemlerdendir. Üstelik yün ve dokuma halılarınızda da güvenle kullanabilirsiniz. Karbonatı halınızın üzerine serperek yarım saat bekleyin ve ardından süpürge yardımıyla süpürün. Daha sonra duru su ile havluyla silebilirsiniz.


Arap Sabunu İle Halı Temizliği


Yüzde yüz doğal arap sabununun leke çıkarma gücüne hayret edeceksiniz. Halınızın renk ve dokusuna zarar vermeden pırıl pırıl yapacaktır. Halılarınızı arap sabunuyla temizlemenizin ardından iyi bir şekilde durulamanız çok önemlidir.



İp Uçlarıyla Halı Temizliği


  1. Halınızı temizlerken, arkasında yer alan kullanma talimatlarına dikkat edin.
  2. Evinizi süpürürken halılarınızı fazla bastırmamaya özen gösterin.
  3. Halınıza zarar verecek silkeleme veya sert bir cisimle dövme gibi işlemlerden uzak durun.
  4. Özellikle el dokuması veya yün halılarınızı temizlemek için kimyasal özellikli temizleyiciler yerine yüzde yüz doğal arap sabunu kullanın.
  5. Sakız gibi yapışkan maddeleri halınızdan uzaklaştırmak için öncelikli olarak bir buz küpü yardımıyla üzerinden geçerek sertleştirin. Bu temizlemek için daha pratik bir yol olacaktır.
  6. Çay, kahve gibi sıvıların halınıza dökülmesi sonucu, lekeye hemen müdahale etmeden önce kağıt havlu, sünger veya bir havlu yardımıyla sıvının emilimini sağlayın.
  7. Halınızda oluşan lekeyi sürterek ovalamak yerine bastırarak, tampon hareketlerle temizlemelisiniz. Aksi halde lekenin halıya daha fazla bulaşmasına sebep olursunuz.



Halı temizliği ve bakımında püf noktalarr


Unutmayın!
Piyasada satılan, sahte malzemeler ve kalitesiz yünler içeren halılardan uzak durmanız hem ekonomik hem de sağlık açısından çok önemlidir. Bu sebeple, alışveriş yapabileceğiniz güvenli kaynakları araştırınız.

Halıda kaliteli dokunuşlar için toplamda 8 şube, 157 bayi ile 30 markanın en ekonomik satış noktası olan, Halıcı Nihat'ın online mağazasına göz atabilirsiniz. 


Halı Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


  1. Kullanmayacağınız halıları temiz bir şekilde, bükmeden, ip ile bağlayarak dikey ya da yatay şekillerde muhafaza edin.
  2. Uzun süreler saklayacağınız halılar için kuru ve rutubetsiz ortamları tercih edin. Piyasada halı hurcu olarak bilinen hurçlar, hava geçirgen kumaşlardan yapıldığı için size kolaylık sağlayacaktır.
  3. Halınızı güneşten koruyun, uzun süre güneş ışığına maruz kalan halıların renklerinde ağarmalar meydana gelebilir.
  4. Halınızın üzerinde bir deformasyonun oluşmaması için masa, dolap vb. ağır eşyalar koymaktan kaçının. Halınızın yönünü sık sık değiştirin.
  5. Bir evcil hayvana sahipseniz, halınızı hayvanınızın tuvalet atıklarından koruyun. Asit içeren atıklar halınızda kalıcı deformelere sebep olabilir.
  6. Halınızı temizlemek için sert fırçalar kullanmaktan kaçının.
  7. Halınızı sildikten veya yıkadıktan sonra tamamen kuruduğundan emin olun. Nemli bırakılan halılarda küf oluşma ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.
  8. Halınızın yüzeyinde oluşan ilmikleri, çekmeden bir makas yardımıyla keserek uzaklaştırın.




Yorum Yap