Halı Çeşitleri Nelerdir? Doğru Halı Seçme Rehberi


Binlerce halı çeşidi içinde eviniz için en kaliteli halıyı seçmek çok zor farkındayız. Bu yazımızda halı çeşitleri ve doğru halı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.


Halı Çeşitleri Nelerdir?


Evinize halı almak için bir halı dükkanına veya bir web sitesine girdiğinizde karşınıza model model, renk renk ve çeşitli desenlerde binlerce halı çıkacaktır.

Fiyat yelpazesi de bir o kadar çeşitli olan halıları seçerken kafa karışıklığı 
yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Bu yazımızda halı çeşitlerini sizler için dört başlıkta derledik;


Hangi halı evin hangi bölümüne serilmeli? Doğru halı seçerken nelere dikkat edilmeli? El dokuma halılarının diğer halılardan farkı nedir? Halılar hangi malzemelerden üretilir? Yazımızı okuduğunuzda halılar hakkında ihtiyacınız olan tüm bu bilgilere sahip olacaksınız.


Halı Çeşitleri 

Bu yazımızda halı çeşitlerini sizler için dört başlıkta derledik; 

  • -Üretim Şekline Göre Halılar
  • -İplik Türüne Göre Halılar
  • -Evinizdeki Mekana Göre Halılar
  • -Dokularına Göre Halılar


1. Üretim Şekline Göre Halılar


Günümüz teknolojisinde, eskiden elde dokunulan halıları artık daha hızlı ve seri bir şekilde birden fazla makine veya alet kullanarak dokumak mümkün.

Makine Halıları

Makine halıları, bilgisayarla çalıştırılan dokuma tezgahlarında üretilmektedirÜretim sırasında jüt, keten ve pamuk gibi iplikler sıklıkla kullanılmaktadır. İlmekler geleneksel olarak bilinen düğümün aksine, U ve V biçiminde sıkıştırılarak oluşturulur.

El dokuma halılarına kıyasla makine halılarının avantajı, fiziksel 
güç ve yoğun bir çaba gerektirmeden halının üretilebilmesidir. Bu halının üretim maliyetini ciddi şekilde düşürmektedir.


Makine Halısı


Dijital Baskılı Halı Çeşitleri

Dijital baskı halılar, tercih edilen desenin veya rengin dijital baskı makinesi kullanarak kumaş üzerine basılmasından meydana gelir. Halı ölçülerinin kişiye özel hazırlanabildiği bu tür halılar kaymaz taban ve laminasyon ile birleşir.

Halılar yüksek kalitede iplerden ve yüksek çözünürlükte görüntülerden baskılandığı için renkleri daha canlı görünür. Dijital baskı halıların en büyük kullanım avantajı ise kolay temizlenebilir oluşudur.


Baskı Halı


Tufting Halılar

Tufting halılar, önceden dokunmuş kumaşın üzerine özel bir tabancayla akrilik, polyester, yün ve poliyamid ipliklerin iğneyle yeniden dokunarak eklenmesiyle oluşur. Eklenen iplikler makine bıçaklarıyla kesilir ve yapıştırıcı ile zemine sabitlenir.

Bu halı dokuma türüne ‘tuft tekniği’ denmektedir. Ülkemizde çoğunlukla Güney Doğu Anadolu’da kullanılan bu yöntem günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.


Tufting Halı


El Dokuma Halıları 

Halı çeşitleri içinde neredeyse herkesin aşina olduğu el dokuma halıları, yüzyıllık bir geçmişe sahiptir. Fabrikasyon olmayan, el emeği ile kasnak benzeri özel tezgahlarda üretilen halılar, yoğun uğraş ve efor sonucunda meydana gelmektedir.

Yapımında kök boyaların kullanıldığı el dokuma halılarında iplikler elle düğümlenerek oluşturulur ve motifler teker teker işlenir. Üretimde ki bu emek ister istemez halının fiyatına da yansır. Makine halılarıyla kıyaslandığında el dokuma halılarının fiyatlarının daha yüksek olduğunu görebilirsiniz.


El Dokuma Halı


2. İplik Türüne Göre Halılar 


Bir halıyı kaliteli ve uzun ömürlü yapan en önemli şeylerden biri halının üretildiği malzemedir. Kullanılan malzeme 
halınızın rengini, dokusunu ve hatta temizleme özellikleri değiştirebilir.


İpek Halı

İpek halı çok değerli ve zor bulunan bir halı çeşitidir. Bunun sebebi ipek hammaddesinin üretim aşamasının uzun ve maliyetli oluşudur. İpek, ipek böceğinin kozasından elde edilerek işlenir ve ip haline getirilir.

İpek halının 1 m2 
dokunması için 4-6 aylık bir süre gereklidir. İpek halı üretimi ülkemizde belirli yerlerde yapılır. Dünyaca ünlü Hereke halıları, ipek halı dokumacılığının yapıldığı sayılı yerlerdendir. 


Polyester Halı Çeşitleri 

Polyester halıları ilgi çekici kılan en önemli özellikleri fiyatlarıdır. Naylon ve yün halılardan daha ucuz olduğu bilinen polyester halıların sıvı emiciliği azdır. Bu sebeple kolay temizlenirler. 


Yün Halı 

Yün halıların geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Doğal bir elyaf olan yünün tarihi M.Ö. 3.000 yılına kadar dayanmakta, zamanında birçok medeniyet ve uygarlık tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bugüne değin zeminlerimizi süsleyen yün halılar gösterişin ve kalitenin adeta timsali.

Dayanıklılığı ve sıcak tutma özelliği ile bilinen, uzun yıllar boyunca 
kullanabileceğiniz yün halılar el dokuma ya da makine dokuması yöntemiyle üretilebilmektedir. 


Yün Halı


Akrilik Halı 

-Akrilik sentetik bir elyaftır ve yüne benzemesiyle ünlüdür.
-Akrilikten üretilen halılar yün halıların verdiği yumuşaklığı, 
şıklığı ve konforu daha uygun fiyata size sunar.
-Leke tutmayan ve sıvı emiciliği düşük olan bu materyali yaşam 
alanlarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
-Akrilik halıların olumsuz tek yanı tüylenme ihtimalleridir. Bu durum 
ise halınıza gerekli bakımı sağladığınızda minimum düzeye inecektir.

“Halı Temizliği ve Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?” 
adlı yazımızı okuyarak halınız için doğru bakımı sağlayabilirsiniz. 


Pamuk Halı Çeşitleri

Pamuk halılar doğal hammaddeye sahip ürünler olduklarından oldukça sağlıklıdırlar. Alerjik bünyeye sahip kişilerin rahatlıkla kullanabileceği pamuk halılar, bebek ve çocuk odalarında tercih edilmektedir.

Ayrıca nemi ve ıslaklığı kolay 
emdiği için banyolarınızda da kullanılabilirler.


Pamuk Halı


Bambu Halı

Bambu halı üretimde, bambu bitkinin gövdesindeki liflerden elde edilen doğal bir elyaf kullanılıyor. Böylece bambu bitkisi, evlerimizde severek kullandığımız bambu halıların hammaddesini oluşturuyor.

Doğal görünümü ve 
sağlığa yararlı oluşuyla halı trendleri arasında kendine yer bulan bambu halılar aynı zamanda parlak ve yumuşak bir yapıya sahip olması sebebiyle zeminlerimize estetik bir dokunuş kazandırıyor.


Bambu Halı


Polyamid Halı 

Halı endüstrisinde en çok kullanılan ve bilinen sentetik elyaf türü polyamid (naylon)’dur. Yıpranmaya karşı direnciyle bilinen polyamid halılar, esnek yapıdadır. Bu sebeple darbelerden çok etkilenmezler.

Fiyat açısından oldukça ekonomiktir. 
Genellikle otel, yurt gibi insan trafiğinin yüksek olduğu mekanlarda kullanılır. Evinizde hol ve salon gibi alanlarda kullanıma müsaittir. Kalitesini arttırmak için yün ile karıştırılmaktadır.


Polyamid Naylon Halı


Halıların değişen özellikleri ve materyalleri fiyatlarını da etkileyebilmektedir. Sizin için en kaliteli ve ekonomik 
halı modellerini Halıcı Nihat'ın web sitesinde bulabilirsiniz.


3. Evinizdeki Mekana Göre Halılar 


Salon Halısı Nasıl Olmalı 

Belki de halı çeşitleri arasında tercih yaparken en çok düşündüğümüz mekan, salonlarımızdır. Evimizin kalbi olan salonlarımızın dizaynına ekstra özen gösteririz.

Salon halısı alırken dikkat edilmesi gerekenler;

  • - Salondaki diğer eşyaların altında kalıp, bükülmeyecek büyüklükte bir halı tercih edin.
  • - Alacağınız halının kaliteli ve uzun ömürlü olduğundan emin olun.
  • - Salon halınız, kullanılacağı mekan gereği yoğun toz ve kire maruz kalacağından kolay temizlenebilir modelleri tercih edin.


Salon Halısı


Banyo Paspası (Banyo Halısı) 

Banyonuzda kullanacağınız halı, suyu emen ve yıkanabilir özellikte olmalıdır. Aynı zamanda kullanım kolaylığı açısında kaydırmaz tabanlı ve hafif bir yapıda olmalıdır.


Çocuk Odası Halıları 

Çocuk odası için halı seçerken ilk dikkat edeceğiniz nokta uygun sağlık koşullarını taşımasıdır. Antialerjik halılar ile miniklerin hassas bünyesini koruyabilirsiniz. Bunun için bambu, pamuk gibi organik hammaddeye sahip halılar tercih edebilirsiniz.


Mutfak Halısı

Mutfak halılarında olmazsa olmaz kriter, halınızın leke tutmayan ve kolay temizlenebilen bir yapıda olmasıdır. Kaymaz tabanlı lekeleri kolay göstermeyen fakat mutfağınızı boğmayacak koyulukta bir halı tercih edebilirsiniz.


Yatak Odası Halısı

Evinizin en rahat bölgesi olan yatak odalarınız için konforlu ve yumuşak bir halı tercih edebilirsiniz. Açık renklerden ve karmaşık olmayan desenlerden oluşan bir halı, yatak odanızla uyum sağlayacaktır.

Yatak Odası Halısı


Balkon Halıları

Dış mekan halıları olarak teraslarınızda ve balkonlarınızda tercih edeceğiniz halılar, yoğun olarak güneş ışınlarına maruz kalacağından solmaya ve yıpranmaya dayanıklı olmalıdır. Balkon halıları hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak isteyenleri "5 Madde İle Balkon Halısı Nasıl Olmalı" adlı yazımızı okumaya davet ediyoruz.


4.Dokularına Göre Halı Çeşitleri 


Peluş Halı

Son dönemlerin trend parçaları arasında yer alan peluş halılar, farklı desen ve kabartma seçenekleriyle karşımıza çıkıyor. Dokunuşu ve yumuşak yapısı peluş halıları diğer halılardan ayırmakta ve sıcak mekanlar yaratmak için tercih edilmektedir.

Genellikle alt tabanında kaymaz lateks bulunan peluş halılar, çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.


Peluş Halı


Patchwork Halı 

Patchwork halı, Anadolu’da kırkyama olarak adlandırılan bir kumaş birleştirme tekniğinin halı ile birleştirilmesinden meydana gelmektedir. Dekoratif olarak zeminlerinize ve mekanınıza renk katarak yaşanmışlık hissi verir.


Patcwork Halı


Shaggy Halı 

Tüylü ve yumuşak yapısıyla evinde modern bir görüntü yakalamak isteyenlerin tercih edebileceği shaggy halılarfarklı bir dekorasyon unsuru olarak karşımıza çıkıyor. 

Hav yüksekliği diğer halılar ile kıyaslandığında fazla olan bu halılar, silinebilir bir özelliğe sahip olmadığından dolayı temizlenme konusunda dezavantajlı sayılıyor.


Shaggy Halı


Deri Halı 

Giyim sektöründe sıklıkla tercih edilen deri, günümüzde halılarda da kullanılıyor. Deri halılar gerçek hayvan derisi ve suni deriler kullanılarak iki şekilde üretilebiliyor.

Ceylan, oğlak, kuzu, dana vb. hayvanların kullanıldığı deri halılar, 
el işçiliğiyle üretildiğinden fiyatları diğer halılara oranla daha yüksek olabiliyor.


Deri Halı

Yorum Yap